This event has been discontinued for 2014
Saturday, June 29 – Sunday, June 30, 2013
8AM Start: 24 Hour, 12 Hour Day, 6 Hour Day
8PM Start: 12 Hour Night, 6 Hour Night
Kendall Mountain Recreation Area
1 Kendall Place
Silverton, CO 81433 Map
The start / finish line will be inside of the large 30 by 60 foot white event tent at the base of the ski hill. The course is a 1.00 mile trail loop to the top of the ski hill and around the beaver pond featuring 250 feet of elevation gain & loss per loop. Runners will switch directions every 3 hours to keep things fresh. Remember, this is a high altitude event that starts at 9,318 feet!
There are 5 events to choose from: 24 Hour, 12 Hour Day, 12 Hour Night, 6 Hour Day and 6 Hour Night.
This is a fixed time “go as you please” style running event.The goal being to run as many laps of the course as you desire in the amount of time you are racing for. While these types of events are often held on flatter courses designed for maximum mileage, the Silverton 6/12/24 is designed for maximum toughness and maximum hurt. You can still take breaks as little or often as you’d like and there is no minimum number of laps to complete in your given race time limit. No partial laps will be counted.
Forecast for Silverton, CO
Bib / Shirt Pickup
Friday, June 28
2:00 – 5:00PM
12th Street & Greene
There will be one aid station inside of the large event tent that will be accessible each loop. The aid station will feature water, carbohydrate drinks, fresh fruit, salty snacks, sweet snacks, and several meals throughout the day and night. Aid Station Helper Form
Technical fabric race shirt (Men’s & Women’s styles)
Chip timed race results displayed at the finish line
Made to order food at the aid station
You’re in Silverton, what else do you want!?!
|Until May 3||Until May 31||Until June 25||Race Day|
|12 Hour (Day or Night)||$55||$60||$65||$75|
|6 Hour (Day or Night)||$40||$45||$50||$60|
Online registration closes June 25 at midnight. Registration will be available at packet pickup on Friday, June 28 or race morning at Kendall Mountain Recreation Area.
- 1 mile loop on trails and dirt roads (measured with Rolatape 600 Series Surveyor’s wheel)
- 250 feet of gain & subsequent loss per loop
- 500 feet of total elevation change per loop
- Trail sections custom built in 2010 specifically for the Silverton 1000
- Course also serves as a nature trail for the Town of Silverton
RACE DAY INFORMATION
Race Day Schedule
Saturday, June 29
7:00 AM Packet pickup at white tent
8:00 AM Race start (24 hour, 12 hour day, 6 hour day)
2:00 PM 6 hour day race end
8:00 PM Race start (12 hour night, 6 hour night) & 12 hour day race end
Sunday, July 1
2:00 AM 6 hour night race end
8:00 AM All remaining races end (24 hour, 12 hour night)
8:30 AM Awards
We will be utilizing a chip timing system at this event to record your time after each loop completed. Results will be posted using “gun time” only. You will be provided with a timing chip attached to the back side of your race bib. Please do not fold the area of your race bib where the timing chip is attached.
Runner Setup Areas
We will have full use of the 60 by 30 foot white tent for the event, so please feel free to setup your personal race supplies inside as room permits. We will have some tables and chairs available for use, but will be on a first come first serve basis. You are also welcome to set up outside the large tent along some of the lower portions of the course.
Parking will be available at Kendall Mountain Recreation Area.
There are several places to camp around Silverton and there will be camping available at the race site Friday and Saturday nights.
Check out lodging options over at Silverton Special Events
Check out the restaurant options at Silverton Special Events
Want to be apart of Silverton Alpine Running events this summer as a volunteer or helper? You will get a race shirt, food on race day and a discount off future events. Volunteer Signup Form